Θέσεις- Προτάσεις

 ΠΑΣΠ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ

·          Αύξηση του ποσοστού του Α.Ε.Π. για τη Παιδεία στο 5%
·          Θωράκιση και ενίσχυση του Αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων-Όχι στην ανεξέλεγκτη αύξηση των εισακτέων
·          Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια-Καμία αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.
·          Μη εφαρμογή του Νόμου Πλαισίου
·          Όχι στο σπάσιμο του κύκλου σπουδών
·          Όχι στα 2ν έτη σπουδών που απαιτούνται για την απομάκρυνση φοιτητών από τα ιδρύματα.
·          Όχι στην άρση του Ασύλου – καμία αμφισβήτηση του ρόλου του. Προστασία του από την πανεπιστημιακή κοινότητα.
·          Δωρεάν και εκσυγχρονισμένα συγγράμματα για όλους και να διανέμονται στην αρχή κάθε εξαμήνου
·          Συμμετοχή όλων φοιτητών στις πρυτανικές-προεδρικές εκλογές ώστε να σταματήσει η διαπλοκή ανάμεσα σε καθηγητές και αρχισυνδικαλιστές.
·          Όχι στην αναγνώριση των πτυχίων των ΚΕΣ
·          Καμία εξίσωση των πτυχίων των Κ.Ε.Σ με τα Α.Ε.Ι-Αμεση ανάκληση αδειοδοτήσεων των 38 κολλεγίων
·          Κατάργηση του νόμου 3374/05,για την αξιολόγηση όπως αυτή ψηφίστηκε απ τη Ν.Δ, και του συστήματος μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων.
·          Αξιολόγηση με ακαδημαϊκά κριτήρια που θα κάνει πράξη τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης .
·          Δημόσια δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση. Άμεση αύξηση των δρομολογίων, ποιοτική αναβάθμιση της λέσχης και ανέγερση νέων εστιών.
·          Μη εφαρμογή της κάρτας σίτισης
·          Μέλη ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με αύξηση των αποδοχών τους
·          Ανασύσταση της Ε.Φ.Ε.Ε. για ένα μαζικότερο φοιτητικό κίνημα



ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΣ

·          Μεταφορά μας στη Νέα Νομική και παράλληλη μεταφορά της βιβλιοθήκης, τουλάχιστον μέχρι τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων.
·          Πρόσληψη επιπλέον υπαλλήλων για ομαλή λειτουργία της γραμματείας
·          Αναβάθμιση του επιστημονικού υλικού αλλά και πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού της βιβλιοθήκης.
·          Καθιέρωση του πολλαπλού συγγράμματος με την απαραίτητη προϋπόθεση όλα τα συγγράμματα να παρέχονται δωρεάν σε όλους τους φοιτητές χωρίς κανένα περιορισμό.
·          Αύξηση των δρομολογίων από την πόλη προς την Πανεπιστημιούπολη.
·          Αύξηση των αντιτύπων που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη για την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών των φοιτητών.
·          Χωρισμός των φοιτητών σε τμήματα καθώς με την αύξηση των εισακτέων πολλοί φοιτητές δε βρίσκουν θέση στις αίθουσες των προκάτ και αποχωρούν από το μάθημα.
·          Έγκαιρη διανομή Πανεπιστημιακών Συγγραμμάτων από τη πρώτη μέρα των μαθημάτων.
·          Επέκταση  και αναβάθμιση του αναγνωστηρίου.



Π Ε Τ Υ Χ Α Μ Ε ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΣ!

·          
·         Το μάθημα της Προϊστορικής Αρχαιολογίας να μη συμπεριλαμβάνεται στο νέο πρόγραμμα σπουδών λόγω του ιδιαίτερου αντικειμένου και εξειδικευμένου χαρακτήρα του.
·         Το μάθημα των Νέων Ελληνικών (Κριτική Ζ’) να συμπεριλαμβάνεται στα κοινά και για τις δύο κατευθύνσεις μαθήματα, έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία στο πρόγραμμα σπουδών
·         Ο διαχωρισμός της Νεοελληνικής από τη Βυζαντινή Ειδίκευση να γίνεται στο Ζ’ Εξάμηνο, θεωρώντας ότι αυτό θα συμβάλει στην άμεση συγκεκριμενοποίηση του αντικειμένου και ότι θα παρέχει στον κάθε φοιτητή τις διπλάσιες γνώσεις απ’ ότι τώρα.
·         Την αγορά 5 ψυκτών νερού (για  το Αμφιθέατρο, τα προκάτ και τη βιβλιοθήκη) για τη διευκόλυνση φοιτητών και διδασκόντων η αγορά των οποίων έχει ήδη δρομολογηθεί.
·         Την παραχώρηση ενός φωτοτυπικού μηχανήματος στο Σύλλογο Φοιτητών «Οδυσσέας Ελύτης» για την εξυπηρέτηση όλων των φοιτητών χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Αποσπάσαμε τη δέσμευση της διοίκησης του Τ.Ε.Φ. ότι το μηχάνημα θα μας παραχωρηθεί άμεσα.
·         Τα μαθήματα επιλογής να αναγνωρίζονται στο πτυχίο (καθώς και το μάθημα ξένης γλώσσας) εφόσον εξεταζόμαστε κανονικά σ’ αυτά.
·         Την οικονομική ενίσχυση των φοιτητών που θέλουν να παρακολουθήσουν κάποιο συνέδριο κάποιου καθηγητή του Τ.Ε.Φ. σε άλλη πόλη της Ελλάδας με χρήματα του Συλλόγου Φοιτητών «Οδυσσέας Ελύτης» ( τηρουμένων κάποιων προϋποθέσεων π.χ. αριθμός συμμετεχόντων, χρήματα συλλόγου κλπ)
·         Οι φοιτητές του Η’ εξαμήνου να θεωρούνται επί πτυχίω και να μπορούν να εξετάζονται σε    όλα τα μαθήματα (χειμερινού-εαρινού εξαμήνου) καθώς θεωρείται ότι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο  σπουδών τους.

Επίσης ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ

·                     Αγορά όλων των συγγραμμάτων, όλων των ομάδων, όλων των ετών, με χρήματα του ταμείου του Συλλόγου Φοιτητών, για τον εξοπλισμό της βιβλιοθήκης και την διευκόλυνση των φοιτητών τμήματος (ΔΑΠ:ΚΑΤΑ, ΑΡΕΝ:ΛΕΥΚΟ. Το ΚΑΤΑ της πρώτης αναμενόμενο καθώς έχει συνηθίσει στη διάθεση των χρημάτων του Σ.Φ. σε εκδρομές, σάντουιτς και καφέδες, το ΛΕΥΚΟ όμως της ΑΡΕΝ δηλώνει την αδιαφορία της για μείζονα θέματα και την άρνηση της να δώσει κάποια λύση σ’ αυτά.)
·                     Την έγκαιρη ενημέρωση της ύλης όλων των μαθημάτων, όλων των εξαμήνων στην ιστοσελίδα της σχολής για την διευκόλυνση των επί πτυχίω φοιτητών.
·                       Να μειωθεί ο βαθμός δυσκολίας του μαθήματος της Προϊστορικής    Αρχαιολογίας για όσους εξετάζονται κανονικά σ’ αυτό ώστε να υπάρξει η   ανάλογη ισορροπία.
·                      Την αύξηση των παιδαγωγικών μαθημάτων. Προτείναμε τη διδασκαλία της θεωρίας των παιδαγωγικών στα δύο πρώτα έτη και στα δύο επόμενα να δοθεί έμφαση στην πρακτική σε σχολεία.
·                      Την κατάργηση των καρτών βιβλιοθήκης αλλά και των corpus, υποστηρίζοντας τον δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας.
·                     Τονίσαμε την αναγκαιότητα δημιουργίας Γλωσσολογικής Κατεύθυνσης με συνεχείς προτάσεις στις Γενικές Συνελεύσεις Τμήματος, θεωρώντας πως από τη στιγμή που το Τμήμα μας είναι πλέον αυτοδύναμο έχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις να εισάγει μία επιπλέον κατεύθυνση σημαντική για το αντικείμενο του.
·                     Το πρόγραμμα της εξεταστικής του Φεβρουαρίου να είναι ανακοινώσιμο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων ώστε οι φοιτητές και κυρίως οι επί πτυχίω να έχουν τον κατάλληλο χρόνο να προετοιμαστούν.
·                     Δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης που ο κάθε φοιτητής με τον κωδικό του θα μπορεί να βρει οποιοδήποτε βιβλίο θέλει. Επίσης θα πρέπει να απαρτίζεται από βιβλία ευρύτερης γνώσης του αντικειμένου της Φιλολογίας.
·                     Διόρθωση των μαθημάτων μέσα σε εύλογο διάστημα από την ολοκλήρωση των εξετάσεων μικρότερης διάρκειας του 1 μήνα.
·                     Επικάλυψη του ονόματος του εξεταζομένου στο πλαίσιο της διαφάνειας.
·                                   Άμεση λειτουργία της ηλεκτρονικής γραμματείας για όλα τα έτη.
·                                   Η σχολή να παρέχει στους φοιτητές δίπλωμα τύπου ECDL αναγνωρισμένο από το κράτος αφού έχουν περάσει τα απαραίτητα μαθήματα πληροφορικής που διδάσκονται στο τμήμα.
·                                   Την άμεση συνάντηση με τον κύριο Ρέμελη καθώς και την Πρόεδρο του τμήματος μας για την άμεση αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων του Τ.Ε.Φ. (κτιριακό, βελτίωση εγκαταστάσεων Φιλολογίας και επιδιόρθωση βλαβών στο χώρο του Αμφιθεάτρου και των προκατ).
·                                   Την πραγματοποίηση επαναληπτικής εξεταστικής για τους επί πτυχίω φοιτητές μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου.
·                                   Την δημοσίευση στη σελίδα της σχολής ή στο e-class γενικές περιλήψεις των διαλέξεων των μαθημάτων καθώς και τα corpus να ανεβαίνουν πρώτα στο e-class και να είναι επιλογή του κάθε φοιτητή αν θα πληρώσει για την εκτύπωση τους.
·                                   Σε περίπτωση αλλαγής βιβλίων ή νομοθεσίας να μπορεί ο φοιτητής μεταγενέστερων εξαμήνων να λαμβάνει το σύγγραμμα με μία απλή δήλωση μαθήματος.

Υ.Γ. Λυπούμαστε πραγματικά που για ακόμα μια φορά τα μικροπολιτικά συμφέροντα των λοιπών παρατάξεων τις φέρνουν αντιμέτωπες με το ίδιο το τμήμα, το ίδιο τους το πτυχίο!

Στόχος μας δεν είναι να γυρίσουμε τον κόσμο ανάποδα...
αλλά να ζήσουμε με αξιοπρέπεια μέσα σ’ αυτόν!






ΠΑΣΠ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ!